van Annelies:

 

Abrikozentaart met walnoot en lavendel

Een heerlijk recept van Ottolenghi

 

185 g boter (op kamertemperatuur)

2 eetl. walnootolie

220 g kristalsuiker

120 g amandelmeel

4 eieren (op kamertemperatuur)

120 g. gemalen walnoten

90 patentbloem

½ theel. vanille-extract

Geraspte schil van een citroen

1,5 theel. lavendel

Snuf zout

600 g verse, rijpe abrikozen, gehalveerd

50 g poedersuiker

1 eetl. citroensap

 

Verwarm de oven voor op 175 *C, boven- en onderwarmte.

Beleg de bodem van een springvorm van 24 cm doorsnede met bakpapier en vet de vorm in met boter of olie.

Doe de boter, walnootolie, suiker en amandelmeel in een kom en mix een paar minuten tot het een luchtig geheel is. Voeg één voor één de eieren toe, voeg het volgende ei pas toe als het andere goed is opgenomen. Mix nog  4 minuten.

Voeg de gemalen walnoten, vanille-extract, citroenrasp, 1 theel. lavendel en een snuf zout toe. Roer door elkaar.  Voeg de bloem toe, voorzichtig door elkaar mengen, niet te veel roeren.

Breng het beslag over in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Verdeel de abrikozen erover, de schilkant naar beneden, bedek de hele bovenkant van de taart.

Bak de taart 60 minuten in de oven. Bedek na ongeveer 40 minuten de bovenkant met aluminiumfolie als de taart goudbruin is. Check na 60 minuten met een satéprikker of de taart gaar is.

Meng de poedersuiker met het citroensap. Verdeel de icing over de warme taart. Verdeel de rest van de lavendel erover. Laat helemaal afkoelen.

van Annelies:

 

Vijgenkoeken

 

250 g boter (zacht)
100 g kristalsuiker
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
350 g bloem
1 eetlepel bakpoeder
een glas rozijnen
een glas walnoten (fijngehakt)
8 gedroogde vijgen (fijngesneden)

 

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Meng alle ingrediënten door elkaar in volgorde van de lijst.

Maak van het deeg balletjes van 50 g.

Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg de balletjes erop en druk ze iets plat.

Bak de koeken 15 minuten op 180 graden Celsius.

PECAN PIE
Het recept van Annelies
250 g bloem
100 g poedersuiker
250 g boter
¼ theel  zout
200 g pecannoten
200 g keukenstroop
100 g lichte basterdsuiker
100 ml slagroom
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Mix de bloem, poedersuiker, boter en het zout in de keukenmachine.
  • Bekleed een bakblik van 20 x 30 cm met bakpapier en vet dit in met boter.
  • Bekleed dit met het deeg.
  • Zet het bakblik 20 minuten in de oven.
  • Doe de noten in een ovenschaaltje en bak deze 10 minuten in de oven.
  • Verhit ondertussen de stroop, basterdsuiker en slagroom in een steelpan.
  • Breng dit mengsel aan de kook en laat het 10 minuten op een laag vuur koken.
  • Neem het bakblik na 20 minuten uit de oven en verdeel de noten over de taartbodem.
  • Schenk de karamelsaus erover en bak dan de pie nog 15 minuten in de oven.
  • Laat helemaal afkoelen.

WORTELSOEP

Wederom een recept van Annelies:

  • Fruit 1 ui, en daarna 1 teen knoflook, 1 cm gember, en een pond wortelen.

 

  • Voeg 200 ml kokosmelk toe en 1 a 2 blokjes bouillon.

 

  • Kook.

 

  • Voeg vlak voor je het vuur uitdraait 1 geperste sinaasappel toe. 

Heerlijk.

OSAWA CAKE

Van Gerda:

Hierbij het beloofde recept van de  osawacake uit het boek: 
'De vegarevolutie' van Lisa Steltenpool.

Je hebt nodig:
1 cakeblik voor ong 13 plakken
100 gr rijst of quinoa (....of bijv boekweit)
150 gr havermout ( ...grof...fijn...)
100 gr volkorenmeel
2 el kaneel
(max)1/2 tl zout
150 gr gedroogde pruimen (.... of bijv dadels, abrikozen)
100 gr gemengde noten
150 gr rozijnen
200 ml sojamelk
2 el sesamzaadjes
2 el pompoenpitten

- rijst koken volgens verpakking
- oven op 180 graden zetten
- havermout, volkorenmeel, kaneel, en zout in kom mengen
- pruimen klein snijden, noten grof hakken
- pruimen, noten, rozijnen en sojamelk toevoegen aan de kom en meng goed door
- rijst afgieten en ook toevoegen aan mengsel

- cakevorm invetten
- bodem besprinkelen met 1 el sesamzaad en pompoenpitten
- cakebeslag toevoegen in cakevorm en goed aandrukken
- resterende sesamzaadjes en pompoenpitten op bovenkant besprinkelen.

-osawacake 30 minuten in oven bakken

-geniet in aandacht met het smullen ervan...
Liefs, Gerda