De Vijf Aandachtsoefeningen

Dagen in aandacht

 

Tijdstip 
30 Sep 2018 09:30 tot 30 Sep 2018 17:00 
Beschrijving

De Vijf Aandachtsoefeningen zijn een van de meest concrete manieren om met liefdevolle aandacht (mindfulness) te leven.  Ze helpen ons om ons bewustzijn van lijden te vertalen in voedend, helend en beschermend handelen, in al ons doen en laten – ons denken, spreken en handelen.  Ze zijn een prachtige weergave van de leringen van de Boeddha en de inzichten van onze leraar Thich Nhat Hanh.  Tegelijk hebben ze een universele spirituele natuur en bieden ons een niet-sektarisch pad van oefening aan, toegankelijk voor alle mensen.

Hoe passen we de Vijf Aandachtsoefeningen toe in ons dagelijks leven?  Op een retraite is het allemaal helder en kan het zo gemakkelijk lijken.  Thuis kunnen we dat vaak anders ervaren. Erover delen en samen oefenen helpt de oefeningen dieper te wortelen in ons dagelijks leven.  Door ze te studeren zien we steeds helderder hoe elke zin van de oefeningen nieuwe deuren opent op het pad van leven in aandacht.  Op vijf verdiepingsdagen staat per dag één Aandachtsoefening centraal.  Je bent van harte uitgenodigd om alle vijf de dagen met ons te oefenen, maar je kan ook één of meerdere dagen komen.

Data en onderwerpen 2018/ 2019: 

30 september 2018                  Eerste Aandachtsoefening: Eerbied voor het leven
4 november 2018 Tweede Aandachtsoefening: Werkelijk geluk
9 december 2018 Derde Aandachtsoefening: Ware liefde
6 januari 2019: Vierde Aandachtsoefening:  Liefdevol spreken en aandachtig luisteren
23-24 februari 2019 Vijfde Aandachtsoefening:  Heling en voeding & Ceremonie Overdracht van de Vijf Aandachtsoefeningen

De dagen vinden op zondagen plaats. De laatste keer beginnen we op zaterdagmiddag, blijven we slapen en gaan verder tot aan de lunch met de 5de  Aandachtsoefening. Op zondag 24 februari 2019 is er dan de mogelijkheid is voor deelnemers om de Vijf Aandachtsoefeningen officieel aan te nemen, in een ceremonie begeleid door dharmaleraar Hilly Bol. Daarvoor is nodig dat je in principe alle dagen hebt bijgewoond.

Tijden van aankomst: Aankomst op zondag vanaf 9:00 uur. Het programma start om 9:30. Einde: 17.00 uur. 
Extra optie:  Voor mensen die dit prettig vinden is er de mogelijkheid om voor de eerste vier verdiepingsdagen op zaterdagavond aan te komen en te blijven slapen.  Er is gelegenheid om op zaterdagavond en zondagochtend gezamenlijk te mediteren. Voor ontbijt wordt gezorgd.  Voor deze optie is de aankomst zaterdagavond vanaf 19:00 uur. Op de zondagen wordt voor een lunch en koffie en thee gezorgd. 

Locatie: De dagen vinden plaats in het Vriendenhuis Nooitgedacht in Tricht (bij Geldermalsen). Adres: Middelweg 45, 4196 JG Tricht. Een routebeschrijving en een carpoollijst worden tevoren toegestuurd.  Het vriendenhuis heeft alleen meer-persoons slaapkamers.

Programma:  In de week voorafgaande aan de verdiepingsdag worden we uitgenodigd om de Aandachtsoefening te bestuderen, om op de dag zelf onze vragen, moeilijkheden, uitdagingen en inzichten rondom de betreffende Aandachtsoefening met elkaar te delen.  En natuurlijk tijdens onze dag samen is er gelegenheid om met elkaar in de traditie van Thich Nhat Hanh loop-, eet- en  zitmeditatie te beoefenen.   

Voor wie? De verdiepingsdagen zijn bedoeld voor beoefenaars die bekend zijn met de Vijf Aandachtsoefeningen en die zijn/haar beoefening samen met anderen wil verrijken en verdiepen. Je bent welkom of je de Vijf Aandachtsoefeningen officieel hebt aangenomen of niet. 

Begeleiding:  Deze dagen worden begeleid door drie leden van de Orde van Interzijn, Elly Woertman, Maria Moonlion en Albertine Smit.

Elly Woertman

Elly Woertman: “De Vijf Aandachtsoefeningen zijn voor mij een kompas in het leven en helpen mij de juiste keuzes te maken.”

    

maria moonlion

 Maria Moonlion is zeer dankbaar een dochter van de Aarde te zijn. Het studeren en bespreken van de Vijf Aandachtsoefeningen voeden haar inzicht en beoefening, wat haar ondersteunt  om zachte, vrije en liefdevolle stappen op de Aarde te zetten.  En daar wordt ze blij van!  

 

Albertine Smit voelt zich zeer betrokken bij alles rond intermenselijke communicatie. De Vijf Aandachtsoefeningen geven haar daarbij veel inspiratie.

  

 

Kosten: De kosten voor de verdiepingsdag bij aankomst op zondag zijn €25. Bij aankomst op zaterdag met een overnachting plus ontbijt zijn de kosten €50. Daarnaast vragen we een vrijwillige bijdrage (Dana) die bestemd is voor het Vriendenhuis. Deze kan je ter plekke in de danabox deponeren. 
Reductie: Voor studenten en mensen in een vergelijkbare inkomenssituatie is er een reductie van 25%

Aanmelden: De inschrijving verloopt via LIA. De inschrijving is definitief na betaling. Je kunt annuleren tot 2 weken voor de aanvang van een bijeenkomst. Je ontvangt dan de inschrijfkosten retour minus 25% administratiekosten. 
Het maximum aantal deelnemers is 20.

Contact over het programma: Elly en Maria via DagvanAandacht5.3@gmail.com

Contactinformatie: liaprogramma@aandacht.net